«سراج 24» گزارش می‌دهد؛

رسانه های اصلاح طلب در روزهای منتهی به توافق:«توافق معجزه نمی کند!»/ مشکلات کشور به تحریم ها ربط ندارد؟

برخلاف اظهارات پیشین رییس جمهور درباره توافق هسته ای و اینکه وی حتی آب خوردن را هم به تحریم ها ربط داده است، حالا رسانه ها و روزنامه های زنجیره ای از «معجزه نبودن» توافق صحبت می کنند!

به گزارش خبرنگار سیاسی سراج24، در حالیکه گفته می شود ضرب الاجل دوم توافق نهایی میان ایران و 1+5 هم به پایان رسیده است و شنیده شده است قسمت های فراوانی از متن توافق نگارش شده است، روزنامه های اصلاح طلب و طرفداران دولت در حال کاسبی از توافق هسته ای هستند.

برخلاف اظهارات پیشین رییس جمهور درباره توافق هسته ای و اینکه وی حتی آب خوردن را هم به تحریم ها ربط داده است، حالا رسانه ها و روزنامه های زنجیره ای از «معجزه نبودن» توافق صحبت می کنند!

صادق زیباکلام ستون نویس روزنامه های اصلاح طلب در یادداشتی در شرق نوشته است: توافق هسته‌ای، عصای موسی کلیم‌الله نیست که به اقتصاد ایران خورده و معجزه کند! تورم را کاهش دهد، ارزانی به بار بیاورد، کسب و کار را از رکود به در آورد، برای شش میلیون بیکار شغل ایجاد کند، رشد اقتصادی را به عدد دست‌نیافتنی هشت درصد برساند، باران و رحمت الهی را بر دشت‌های از خشکی تاول‌زده آن جاری کند و بالاخره و بالاتر از همه، فساد مزمن ساختار اداری را برطرف کند. همچنین این توافق قرار نیست روابط ما با برخی همسایگان را بلافاصله دوستانه کند یا خاورمیانه‌ای عاری از تسلیحات هسته‌ای ایجاد کند. اگرچه مخالفان توافق و تندروها، این نسبت نادرست را به دولت یازدهم و حامیان توافق هسته‌ای داده‌اند که آنها معتقدند، پس از توافق، ایران یک‌شبه گلستان خواهد شد، اما باید با تأکید و صدای بلند گفت: هیچ طرف‌دار توافقی دچار این تصور باطل، وهم و گمان نیست که اگر امروز توافق صورت بگیرد، از فردا همه‌چیز دگرگون شده و تغییر خواهد کرد.

اگرچه قطعا بخشی از این اظهار نظر صحیح است اما جای سوال آن است که رسانه های اصلاح طلب و روزنامه های طرفدار دولت بعد از دوسال می گویند:توافق معجزه نمی کند.

صادق زیباکلام که پیشتر مردم ایران را به خاطر جشن نگرفتن پس از لوزان مورد انتقاد قرار داده و لوزان طی نامه‌ای سرگشاده که سایت جماران آنرا منتشر کرد، نوشت: ﺑﺎ ﮐﻤﺎﻝ ﺗﺄﺳﻒ ﻣﺮﺩﻣﯽ ﮐﻪ ﺑﺮﺍﯼ ﯾﮏ ﺑﺎﺯﯼ ﻓﻮﺗﺒﺎﻝ ﺁﻥﮔﻮﻧﻪ ﺷﺎﺩﻣﺎﻧﯽ ﻣﯽﮐﻨﻨﺪ، ﺑﺮﺍﯼ ﺍﯾﻦ ﭘﯿﺮﻭﺯﯼ ﻭ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ ﻫﯿﭻ ﻭﺍﮐﻨﺸﯽ ﻧﺸﺎﻥ ﻧﺪﺍﺩﻧﺪ. ﺍﯾﻦ ﺑﯽﺗﻔﺎﻭﺗﯽ ﯾﻘﯿﻨﺎً ﺑﻪﻭﺍﺳﻄﻪ ﻫﻤﺎﻥ ﻋﺪﻡ ﺁﮔﺎﻫﯽ ﺍﺯ ﺍﺑﻌﺎﺩ ﻫﺰﯾﻨﻪﻫﺎﯼ ﻫﺴﺘﻪﺍﯼ ﺑﺮﺍﯼ ﮐﺸﻮﺭ ﻣﯽﺑﺎﺷﺪ.

بهشتی پور یکی از جدی ترین کارشناسان موافق بیانیه لوزان گفت:قرار نیست بعد از توافق احتمالی معجزه ای در کشور رخ دهد، ساده انگاری است اگر فکر کنیم بعد از توافق قرار است معجزه رخ دهد.

چندی پیش نیز نیلی مشاور ارشد اقتصادی دولت درباره«معجزه» نمی کند گفته است: لغو تحریم‌ها هرچند امکاناتی را برای ما فراهم می‌کند اما معجزه نمی‌کند. شاید شکاف بزرگی میان آنچه انتظارات عمومی از اثر لغو تحریم ها تلقی می کند با آنچه واقعیت دارد، وجود داشته باشد اگر این شکاف را درست مدیریت نکنیم، ممکن است آن شرایط بدتر از شرایط فعلی که تحریم است، بشود. یعنی شکل‌گیری انتظارات فراتر از واقعیت برای شرایط پس توافق این خطر را دارد که در صورت مواجهه با واقعیت اعتماد عمومی خدشه دار شود. در حال حاضر نه تنها در میان عامه مردم که برخی مدیران نیز تصور می کنند با توافق هسته‌ای، همه مسائل کشور حل می‌شود در حالی این موضوع صحت ندارد. بسیاری از مسائل ارتباطی به تحریم ندارد. سامان یافتن برخی از عواملی هم که به تحریم ربط دارد، زمان‌بر خواهد بود. بنابراین دچار خو‌ش‌بینی کاذب شدن ممکن است ظرفیت تحمل جامعه را سرریز کند.

مسعود نیلی مشاور اقتصادی دولت هم می گوید:« باید توجه داشته باشید که رفع تحریم ها قرار نیست برای اقتصاد ایران معجزه گر باشد. در صورتی که مذاکرات به نتیجه مطلوبی هم نزدیک شود حداکثر 30 ذرصد خواسته های ایران محقق شده و در نتیجه برخی تحریم های نمادین مانند سوئیفت برداشته می شود»

دکتر جمشید پژویان نیز دراین باره می گوید: نباید اینگونه پنداشت که دستیابی به توافق سبب تحول عظیمی در اقتصاد خواهد شد و همه مشکلات رفع خواهد شد. چراکه بخشی عظیمی از مشکلات اقتصادی کشور داخلی است و مشکلی که ما در کشور با آن روبه‌رو هستیم، ربطی به تحریم‌ها ندارد لذا نباید همه چیز را به تحریم‌ها ربط بدهیم. حتی می‌توان گفت که درصدی از این فشارها و جو روانی حاکم بر کشور با انگیزه‌های سیاسی شکل گرفته است. نوعی سیاست که این باور را در جامعه به وجود می‌آورد که اگر ما بتوانیم در مذاکرات به توافق برسیم، همه چیز عالی می‌شود و اگر هم این اتفاق نیافتد، با مشکل روبه‌رو خواهیم شد.

این اظهارات و واقع بینی کنونی اگرچه توسط رسانه های دولت بعد از دوسال و در روزهای نزدیک به توافق اذعان می شود، اما دوسال است که با رویا پردازی از توافق هسته ای دولت تلاش می کرد تا به یک توافق رسیده شود. در همه این دوسال رسانه های اصلاح طلب ادعا می کردند که همه مشکلات مربوط به تحریم است، اما هرچه به روزهای پایانی نزدیک می شویم، این رسانه ها با خط خبری «توافق معجزه نمی کند» در تلاش هستند انتظارات ایجاد شده در سطح جامعه را فروکش کنند.

انتظاراتی که حالا مردم کوچه و بازار به اجرایی شدن وعده ها پس از توافق دل بسته اند.

قابل تامل آنکه چندی پیش نوبخت، سخنگوی دولت اظهار داشت:‌ متاسفم که این بحث(مذاکرات هسته‌ای) کف خیابانی و کوچه بازاری شده، اما تردید نکنید ما برخی پاسخ‌ها را به دلیل آسیب به تاکتیک‌های مذاکرات صریح بیان نکنیم.

اخبار مرتبط